Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptocurrency, het is elektronisch geld waar je zonder tussenkomst van een financiële instelling, zoals een bank, een transactie mee kan doen. Bitcoins worden niet opgeslagen op een centrale plek, maar in een blockchain door middel van een wallet.

Wie is de maker van Bitcoin?

Een software ontwikkelaar genaamd “Satoshi Nakamoto“, wat een pseudoniem is, wilde een elektronisch betalingssysteem maken dat was gebaseerd op wiskundig bewijs. Het idee was om een munt onafhankelijk van een centrale autoriteit te produceren die elektronisch overdraagbaar is, min of meer direct met zeer lage transactiekosten.

Maximaal 21 miljoen Bitcoins

Bitcoins zijn niet geprint op biljetten zoals bijvoorbeeld Euro’s of Dollar’s, ze zijn geproduceerd door mensen die computerkracht ter beschikking stellen aan het Bitcoin netwerk. Door middel van de rekenkracht van de computer wordt een ingewikkelde berekening ontcijfert, waardoor er nieuwe Bitcoins worden “gemined” (gecreëerd).
Daarnaast is het maximale aantal Bitcoins dat gemined kan worden, 21 miljoen. Er zullen dus nooit meer Bitcoins dan dat aantal in omloop komen. Een Bitcoin kan weer worden opgedeeld in 100 miljoen eenheden, Satoshi’s, je kan dus een deel van een Bitcoin bezitten of kopen. Als de vraag in de loop van tijd groeit, zal het aanbod van Bitcoins minder worden. De Dollar of Euro ter vergelijking, neemt juist toe in aantal in de loop van tijd. Iedereen herinnert zich nog wel de extra € 70 miljard die de ECB in 2008 in omloop heeft gebracht. Wat als gevolg heeft dat de waarde van één Euro naar verloop van tijd minder wordt.

“Decentraal en trustless”

Wat maakt Bitcoin nou zo anders dan de normale valuta’s? Bitcoin kan gebruikt worden om zaken elektronisch te kopen, in die zin is het hetzelfde als conventionele Dollars, Euro’s of Yen, die ook digitaal verhandeld kunnen worden.
Echter de belangrijkste eigenschap van Bitcoin dat verschilt van conventioneel geld, is dat het gedecentraliseerd en “trustless” is. Geen enkele centrale instelling beheert het Bitcoin-netwerk. Dit zet sommige mensen aan het denken over het beleggen in de Bitcoin, omdat het betekent dat een bank hun geld niet kan controleren en beheren. Want een centrale bank dat jouw geld beheert is geen garantie voor succes en kan zelfs risico’s met zich mee brengen. Vandaar dat steeds meer mensen zich afvragen of het huidige monetaire stelsel wel de juiste is. Daarom is Bitcoin in het leven geroepen! Meer eerlijkheid, meer transparantie en in plaats van centrale plek die het vertrouwen en de verantwoordelijkheid krijgt om het geld te beheren, beheert nu iedereen zijn eigen geld.

“A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online
payments to be sent directly from one party to another without going through a
financial institution.” Satoshi Nakamoto | Bitcoin Whitepaper

Anoniem en transparantie

Een Bitcoin transactie kun je anoniem doen, met Bitcoin kunt je direct betalen zonder dat jij je persoonlijke gegevens hoeft af te geven. Bij online betalingen verhoogt dit je veiligheid aangezien je verstrekte gegevens niet misbruikt kunnen worden. Daarnaast de transactie wordt altijd opgenomen in het grootboek van Bitcoin. Hier door is iedere transactie inzichtelijk voor iedereen, en voorkom je dubbele uitgaven (vals geld) van een Bitcoin.

Waarom zou ik Bitcoin gebruiken?

Wat voor voordelen heeft deze nieuwe valuta. Het betalen met Bitcoin is makkelijker en veiliger dan contante, pin of creditcard betalingen. Door de bank als tussenpersoon er tussen uit te halen, zal de snelheid van een transactie worden verhoogd, transactiekosten worden verlaagd en overige kosten ook worden verlaagd door meer efficiëntie. Winkeliers kunnen dus zonder dure betaalsystemen afrekenen en de besparing doorberekenen aan hun klanten. Ook Google implementeert sinds kort betalen met Bitcoin. Het kent dus geen landsgrenzen. Om in het buitenland te betalen hoeft je dus niet eerst om te wisselen naar andere valuta. De currency heeft ook snelle internationale transacties. Binnen enkele minuten maak je dus met Bitcoin geld over naar personen of bedrijven, waar ook ter wereld. Daarnaast als de vraag hoger wordt, maar het aanbod afneemt zal stijgen in de komende tijd.

Ga meteen aan de slag of lees verder op Life of Crypto en kom alles te weten over Crypto’s.

 

– Life Of Crypto –

 

 

Bronnen: Trouw.nl, bitsonline.com, btcshops.nl, blockchain.info, bitcoin.org Bitcoin Whitepaper, nu.nl, volkskrank.nl