5. Exchanges

In de vorige stukken las je waar je cryptocurrencies kan aanschaffen en hoe je de aangeschafte munten kan bewaren.

Voor degene die cryptocurrencies willen verhandelen zijn er exchanges. Dit is de plek om andere cryptocurrencies te kopen.

In dit stuk geven wij een overzicht van de voor en nadelen van 5 verschillende bekende exchanges. Zorg altijd dat je 2 Factor Authentication activeert als je een exchange gaat gebruiken.

https://bl3p.eu/

BL3P is een product van Bitonic, een ervaren Nederlands Bitcoin-bedrijf opgericht in 2012. BL3P is beschikbaar in alle Europese landen.
+ Met Euros handelen
+ Directe bankrekening transacties
– Alleen Bitcoin en Bitcoin Cash
– Twee type orders

Kraken

Kraken is één van de bekendste cryptocurrency trading exchanges waar je met Euro’s kan traden.
+ Met Euros handelen
+ Directe bankrekening transacties
+ Margin trading
+ Hoog volume
– Traag

Poloniex

Poloniex is een veelgebruikte exchange voor cryptocurrencies. Poloniex heeft een zeer ruim aanbod van diverse cryptocurrencies.
+ Margin trading
+ Hoog volume
+ Veel cryptocurrencies
–  Traag
–  Geen Euro’s of Dollar markten, alleen cryptocurrencies

Bittrex

Op Bittrex is een grote hoeveelheid aan cryptocurrencies te verhandelen. Het volume op deze exchange is in de loop der tijd aanzienlijk verhoogd.

+ Hoog volume
+ Veel cryptocurrencies
+ Diverse trading indicatoren
–  Geen Euro’s of Dollar markten, alleen cryptocurrencies

Binance is een relatief nieuwe exchanges. De exchange biedt veel cryptocurrencies aan en heeft regelmatig community acties. Binance is in Hong Kong gevestigd met kantoren in China.
+ Hoog volume
+ Veel cryptocurrencies
+ Community en promo acties
– Geen Euro’s of Dollar markten, alleen cryptocurrencies

 

Op de exchanges kom je verschillende termen tegen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Hier onder een overzicht van de belangrijkste termen.

Orderbook
In het orderboek zie je “bid” en ”ask” orders vermeld staan. De kolom “Size” vermeld  het aantal Bitcoin die worden gevraagd of worden aangeboden. Het totaalbedrag van een order is in Bitcoin en staat in de kolom Total. Dan is er een kolom Sum. Dat is de som van alle bovenliggende orders. Met de knoppen onderaan het orderboek blader je door het orderboek.

Ask price
De prijzen op de exchange worden bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag naar een bepaalde cryptocurrency groot is, zullen de verkopers de prijs hoog inzetten. Als de vraag laag is, zullen de verkopers de prijs naar beneden bijstellen. Er wordt handel gedaan wanneer een bezitter iemand heeft gevonden die de vraagprijs wil betalen. Dit noemen we een sell. De laagste vraagprijs komt bovenaan in de wachtrij, aan de Ask zijde.

Bid price
De biedprijs wordt bepaald door kopers en willen deze kopen voor een bepaalde prijs. Als het aanbod van een bepaalde munt hoog is, zullen de kopers een lagere prijs bieden en vice versa. Er wordt handel gedaan wanneer een bezitter van cryptocurrencies zijn crypto’s kwijt wil tegen de prijs die een koper biedt. Dit noemen we een buy. De hoogste biedprijs komt bovenaan in de wachtrij, aan de Bid zijde.

Market history
De geschiedenis van de orders op de exchange staan onder market history. Deze zijn gerangschikt op datum en tijd.

Spread
De spread is het verschil tussen de Ask prijs en de Bid prijs. Bij een hoge spread liggen de Ask- en Bid prijs ver uit elkaar. Bij een lage spread liggen de Ask- en Bid prijs dicht bij elkaar.

Walls
Een wall staat voor muur. Een grote hoeveelheid orders op één prijs. Bij de vraagprijs spreken we van een sell-wall. Wanneer er een sell-wall gevormd wordt, staat er veel vraag op een bepaalde waarde.

Bij de bidprijs spreken we van een buy-wall. Wanneer er een buy-wall gevormd wordt, staat er een groot aanbod op een bepaalde waarde. De vraag zal eerst dit aanbod moeten overstijgen, voordat de prijs verder kan stijgen.

Kanttekening: De genoemde exchanges zijn “centrale exchanges”. Dit betekend dat jij jouw eigen private key NIET in beheer hebt. Dit betekend dus, dat jouw cryptocurrencies op de exchange niet in eigen bezit zijn. Mocht de exchange ophouden te bestaan, is er een kans dat jij jouw cryptocurrencies kwijt bent. Sinds het Mt.Gox en BTC-E debacle liggen de exchanges onder een vergrootglas en hebben ze hun beveiliging en zaken “beter” op orde.

Developers zijn bezig met het ontwikkelen van decentrale peer-2-peer exchanges, zoals Etherdelta. Hier wordt in een ander bericht over geschreven.

 Lees hier verder om jouw account op de exchange beter te beveiligen.

– Life Of Crypto –

< 4. wallets | 6. 2 Factor Authentication beveiliging >