4. Wallets

Er zijn twee verschillende manieren om je crypto’s op te slaan, op een exchange of in een portemonee. Beiden hebben voor-en nadelen. Voor de daytraders (degenen die constant aan het traden zijn) is het niet handig om steeds alles te transferen naar een wallet. Je kan immers minder snel reageren en je verliest geld door de fees die worden gevraagd voor de transacties.

Voor de longhodler (degenen die voor de lange termijn gaan), is het niet handig om alles op exchange te laten staan. In het algemeen is het minder veilig en bij een aantal munten is het mogelijk een soort divident te krijgen, als het in je wallet staat.

In dit stuk gaan wij in op een aantal zaken die betrekking hebben op het beheren van je munten door ze op te slaan in een digitale portemonee.

  • Wat is een wallet?
  • Hoe werkt een wallet?
  • Hoe kies ik de juiste wallet voor mij?
Wat is een wallet?

Je wallet is je digitale portemonee, eigenlijk een soort bankrekening. Vanaf deze bankrekening kan je inkomende uitgaande transacties doen.

Sommige wallets kunnen meerdere munten ontvangen en verzenden, andere maar één.

Er zijn twee type wallets, namelijk hardware (offline) en software (online). De hardware is gewoon een USB stick, beveiligd met een wachtwoord. De software wallet is een programma waar in je je coins bewaard, uiteraard ook beveiligd. Over de beveiliging zal ik meer vertellen in het hoofdstuk “hoe werkt een wallet”. Onderstaand staan twee voorbeelden van offline wallets:

Trezor
Ledger Nano S

Hoe werkt een wallet?

Een wallet wordt beveiligd met een private key (privé sleutel). Als wij één ding mogen meegeven, ga hier verstandig mee om! Maak back ups, verstop deze goed en geef deze nooit, maar dan ook nooit aan iemand anders. Dat doe je ook niet met je pincode. Wees zorgvuldig met je key en raak deze niet kwijt, je zal niet de eerste zijn die niet bij zijn vermogen kan omdat hij of zij zijn of haar wachtwoord niet heeft opgeslagen.

Het ontvangen in je wallet (deposit), doe je door het adres van je wallet te kopieren in de verzendende wallet of exchange. Mocht je dit lastig vinden, een algemene tip. Vaak staan er ergens in de wallet links naar de slack of de telegram app van het bedrijf dat de wallet maakt. Onze ervaring is dat zij zeer behulpzaam zijn, zelfs voor de meeste simpele vragen helpen ze je graag aan een antwoord.

Hoe kies ik de juiste wallet voor mij?

Het is heel belangrijk er rekening mee te houden welke wallet, welke munten kan ontvangen. Op het moment dat je je munten de chain in schiet naar een portemonee die deze niet kan ontvangen, ben je je geld kwijt.

De volgende vragen zijn belangrijk voor het selecteren van de juiste wallet:

  • Welke munt ga ik opslaan?
  • Wat is mijn doel met het opslaan?
  • Wat zijn binnen na bovenstaande vragen beantwoord te hebben mijn opties?

Als je weet welke munt je gaat opslaan, dan maakt dat het scala aan opties al een stuk kleiner. Maar nog steeds zijn er voor Bitcoin en Ether tientallen opties.

Twee Bitcoin wallets met een eigen private key:
– Bitcoin core
– Electrum

Twee Ether (Ethereum) wallets met een eigen private key:
Metaverse, wordt gekoppeld aan My Ether Wallet
Mist

Onderstaand een tweetal opties voor multiple currency wallets. Wallets die meerdere cryptocurrencies ondersteunen:
– Exodus
– Jaxx

Als je weet wat het doel is van het opslaan van je munten, kan je de mogelijkheden al weer verkleinen. Wil je namelijk Bitcoins inslaan en kijken hoe het er over 12 jaar voor staat, dan werkt een hardware wallet absoluut het beste. Deze zijn online verkrijgbaar en liggen dan binnen no time in je brievenbus.

Mocht je echter regelmatig traden en makkelijk bij je munten willen kunnen, is een software wallet wellicht iets wat meer bij je past. Het werkt vaak met een link op je desktop en het inloggen is relatief simpel, mits je uiteraard je inlog gegevens goed bewaard.

Sla altijd je private key veilig op!

 

– Life Of Crypto –

 

< 3. Cryptocurrencies kopen | 5. Exchanges >