Litecoin (LTC)

De Litecoin oftewel LTC wordt gezien als het kleine broertje van de Bitcoin. De reden hiervan, is dat Litecoin gebouwd is op de Bitcoin core, bekend als de Bitcoin-QT. Litecoin presenteert zichzelf dan ook als een tegenhanger, of zelfs verbeterde versie van Bitcoin. Op 13 oktober 2011 werd LTC gelanceerd via een Open Source-client van GitHub.

Een voormalig Google medewerker, genaamd Charles (Charlie) Lee was hier het brein achter. Naast het opstarten van de Litecoin, was Charles Lee ook onderdeel van het Coinbase team, alhoewel hij al enige tijd daar zijn taken heeft neergelegd om zich volledig op de ontwikkeling van zijn eigen project te kunnen focussen.

Het doel is een peer-to-peer internet valuta te creeëren die onmiddelijk, wereldwijde transacties kan doen, met extreem lage fees. Omdat LTC volledig decentraal is, steunt deze community ook de houding van de originele BTC chain ten opzichte van de forks. Men kan LTC als het eigenwijze broertje van Bitcoin zien, met een gezonde rivaliteit maar wel wederzijds respect. Niks voor niks wordt Bitcoin als goud gezien en Litecoin als zilver. Ze vullen elkaar ook aan en zijn in grote mate complementair.

Waarom Litecoin?

LTC onderscheidt zich vooral door de hoge transactie snelheid. Dat komt door dat de chain meer volume kan verwerken, door de hogere snelheid waarmee de blocken worden aangemaakt. Wat ook een mooi gebaar is, is dat de Open Source software is uitgebracht onder een MIT/X11 licentie, deze staat je toe de software te draaien, aan te passen, kopieren en deze te verspreiden.

Daarnaast is de waarde veel lager dan Bitcoin, waardoor het zich beter leent voor minitransacties. Het kan dan ook gezien worden als een goedkoper alternatief, dat eigenlijk sneller is. Het loopt ook voor op zijn grote broer door de implementatie van de Segwit en het Lightning Netwerk die de schaalbaarheid en de snelheid bevorderen. Eind 2017 wordt er verwacht dat dit kan worden afgerond.

Miners worden momenteel beloond met 25 nieuwe litecoins per blok, een bedrag dat ruwweg om de vier jaar gehalveerd wordt (elke 840.000 blokken).

Kritische kanttekening

Aangezien er vier keer zoveel LTC’s als BTC’s zullen worden geproduceerd is het ondanks enkele technische voordelen maar de vraag of de waarde van de Litecoin ooit ook maar in de buurt gaat komen van de Bitcoin. Op dit moment zijn 53 van de 84 miljoen tokens gemined.

Adoptie
  • Het is perfect voor minitransacties, denk vooral aan wat dit kan betekenen voor arme landen.
  • Het is technisch al verder dan de Bitcoin.
  • Makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven, app downloaden, coins kopen en verzenden/ontvangen.
  • Er zit een heel sterk team achter en een enthousiaste community.
  • Er is al veel integratie in het bedrijfsleven, zie onder andere een lijst van websites waar je al terecht kan met je LTC.
Kopen

Litecoin kan je kopen of traden op de meest genoemde exchanges op Life Of Crypto, of direct aan te schaffen bij de online verkoop punten aangegeven op de Litecoin website. Daarnaast hebben zij een eigen wallet, een veelgebruikte is Electrum.

eat-pray-trade-litcoin

-Life Of Crypto-